- italiensk maräng
Italiensk maräng topping!
.3 ägg vitor
.1 nypa salt
.2dl strösocker
.1/2dl vatten
Vispa äggvitorna och saltet till ett skum, Koka under tiden en sockerlag av sockret och vattnet till exakt 121grader i en liten kastrull. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa till marängen är kalll. Bränn av marängen!
receptet är från boken Hello cupcakes, och Passions&marängcupcakes! av Leila Lindholm.
mums!
- nya grejer är kul
fick en brännare av min bror när jag fyllde år för några månader sedan, tog ett tag innan jag testade den vilket jag har gjort nu. Kul grej det där, bilder och recept kommer. (troligtvis i morgon, för nu säger jag god natt).
- tisdag
insperationen är på max, men tyvärr finns inte tiden riktigt. Tänk om det kunde vara helg nu.. :)
- macarons fyllning, hallon ♥
Smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Röd hushållsfärg
2msk hallonsylt
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Röd hushållsfärg
2msk hallonsylt
1.Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2.Vispa ner äggulan.
3.Färga med karamellfärg och smaksätt med hallon.
Lätt och så himla god fyllning till macarons, receptet är alla våran bak leilas (länk)
ps. extra fin hallonsylt och lite extra än det står i receptet är också himla mumsigt :)
- macarons recept
Hade för ett annat recept, men sen datorn kraschade så blev jag av med det. Så nu har jag använt detta några gånger, och tycker det funkar bra. För att göra detta recept behövs det en våg, sprits och en termometer.
60g äggvita
35g socker
Skål två:
150g fint malen mandel
150g florsocker
60g äggvita
Färg och smak om man vill.
Sockerlag:
150g socker
50g vatten
1. Ta fram äggen i god tid, då de ska vara rumstempererade (kan stå i ett glas med platsfolie som lock över natten)
2. Skåla, mal och sikta mandel. Om man inte har mandelmjöl eller liknande.
3. Skål ett, häll i äggvitan och vispa fluffigt, ha i lite socker i taget.
4. Sockerlag, koka upp i en kastrull tills det når 118grader.
5. Häll sedan genast sockerlagen i skål ett(ägg och sockret) och vispa tills det kallnat. Lättast att göra i en assistent eller liknande, men funkar lika bra med en elvisp. Detta tar ett tag!
6. Skål två. Sikta mandeln och florsockret, blanda, tillsätt sen äggvitan och ev färg och smak om man vill. Och blanda väl.
7. Vänd ner skål ett i skål två, och blanda försiktigt med en slikepott eller liknande.
8. Fyll i en spritspåse och spritsa på en bakpappersklädd plåt, lika stora som femkronor.
Slå eventuellt plåten mot bordet, för att ta bort luftbubblor och toppar.
9. Låt stå ungefär en halvtimme, tills de har fått som en hinna på sig. (detta för att undvika att de spricker)
10. Grädda i 160grader, ungefär 8-15 minuter (beroende på ugn, håll koll).
Vänta tills de svalnat, och spritsa fyllning på en macaron och lägg sedan ihop med en annan.Använd din favorit fyllning. (min är hallon och recept kommer)
ps. efter att dessa har förvarats i kylen en dag, är det ännu godare! ♥
mums!
- världen utan uppkoppling
tummen upp för internet på mobilen, men det är inte samma sak som på datorn.Det trådlösa internet här hemma har lagt av, kan det vara andra routern på en månad som går sönder (?).Iallefall efter många försök att få det att funka, så har vi gett upp. Istället springer vi omkring med världens längsta sladd till datorn. tråkigt..
I morgon kommer iallefall nytt recept upp, tummen upp för det iallefall :)
- choklad macarons
bakade ju även choklad macarons i går, älskar att sluta halvdag på fredagar. Man hinner ju helt plötsligt så mycket då!. Recept jag använder till mina macarons kommer upp i morgon, när jag är hemma!
- ge bort de fina bakverken!
Älskar att Lagerhaus har fått in kartonger med plats för fyra cupcakes. Perfekt att ge bort! Och självklart har jag köpt på mig några :).
- minichokladbomb
Just hemkommen från födelsedagskalas hos min kusinen, där jag stod för efterrätten. Dock var det inte dessa cupcakes som bjöds på, utan hon hade önskat denna kladdkaka (länk). mums!
För dessa små chokladbomber bjöd jag på förra helgen när jag hade tjejmiddag.
Använde mig av detta(länk) recept till muffinsen, men la också i dumle.
Frosting:
50 g mjukt smör
100 g philadelphia
2 dl mjuk nutella
2 dl florsocker
100 g philadelphia
2 dl mjuk nutella
2 dl florsocker
Vispa ihop och spritsa!
mums!
- mandelmjöl
Fått frågan vart man kan hitta mandelmjöl, det börjar dyka upp lite över allt. Jag själv köper mitt på Lidl faktiskt, men dock måste det sikta det först då det finns lite störe bitar i det :). Tummen upp för mandelmjöl!
- färger i massor
i mitt kök, fin burk med de flesta av mina formar. Finare inredning kan man knappt ha.
- onsdags cupcakes!
Vart sugen på att baka i min cupcake maker i dag, i stället för ugnen. Det blir så härlig konsistens på dem då.
Det blev det choklad/ jordgubbs cupcakes med jordgubbs frosting.
mums!
nyårs desserten
Denna dessert bjöds det på i lördags, chokladmousse med riven vit choklad på. Och även grädde för de som ville vid servering.
Recept: (4glas)
100g mörk choklad, jag körde på bara 55% denna gång.
2dl vispgrädde
2ägg
riven choklad eller liknande till topping
- Vispa grädden (ej för hårt)
- Smält chokladen.
- Rör ner ett ägg i taget i chokladen.
- Vänd ner choklad/ägg bladning i grädden.
- Häll upp i glas.
- Låt stå kallt i minst en timme.
- Servera, mums!
macarons
Hallon macaroner i mina fina muffinsformar från IB. Lausren som tomten kom med.
Lycka, inte bara för att det är nytt år och plats för nya möjligheter. Utan också för jag har hittat ett bra macarons recept igen, efter att mitt förra försvann i en hårddisk krash.
Har nu också funnit färdigt mandelmjöl, så dessa godingar kommer nu bli ett steg lättare att göra :)
mums!